11. Çocukluk Bizde Kalsın Çalıştayı Davetli Konukları ve Oturum Konu Başlıkları

11. Çocukluk Bizde Kalsın Çalıştayı Davetli Konukları

Çocukluk Bizde Kalsın Derneği yürütücülüğünde 11. Çocukluk Bizde Kalsın Çalıştayı "Çocuk, Haklarıyla Var" temasıyla 30-31 Mayıs 2020 tarihinde Çanakkale'de gerçekleşecektir.

PROF. DR. AYŞE BİLGE SELÇUK, KOÇ ÜNİVERSİTESİ - "ÇOCUĞUN KENDİ GİBİ OLMA HAKKINA SAYGI"
Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi
Çocuk ve Aile Çalışmaları Laboratuvarı Direktörü
@aysebilgeselcuk

Ayşe Bilge Selçuk, lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümünde dereceyle tamamladı. Yüksek lisans eğitimi döneminde, anayasa hukuku profesörü Mümtaz Sosyal’ın TBMM’nde danışmanı kadrosunda görev yaptı; sosyal araştırma asistanı olarak çalıştı. Ardından Avustralya’ya giderek, Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin özel bursu ile Melbourne Üniversitesi Psikoloji ve Davranış Bilimleri Bölümü’nden gelişimsel psikoloji doktorasını aldı.
2003 yılından bu yana Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi. 2012’de beraber araştırma yaptığı meslektaş ve öğrencilerini Çocuk ve Aile Çalışmaları Laboratuvarı ismi altında biraraya getirdi; burada yürütülen çalışmaların mentorluğunu üstlendi. Gelişimsel psikolojide profesör olduktan sonra, klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yaptı. Uzmanlık alanları, sosyal-duygusal-bilişsel gelişim, mizaç-kişilik ve çocuk yetiştirme. Bilimsel çalışmaları, çocukluk dönemindekiler başta olmak üzere, insanın gelişimi ve psikolojik sağlığına etki eden mizaç ve çevre özelliklerini inceliyor. Bu konularda seminer ve eğitimler veriyor.
Ayşe Bilge Selçuk’un prestijli bilimsel dergi ve kitaplarda yer alan 80 civarında yayını,  gazete ve dergilerde yayımlanmış 90 makalesi, 200’den fazla kongre sunumu var. ‘Ana-babalık: Kuram ve Araştırma’ kitabının editörlerinden. Araştırmaları ZDF, SBS, CNN, Guardian gibi belli başlı yabancı ve pek çok yerli yazılı-görsel medyada yer buluyor.
Çocukların psikolojik gelişimi ve sağlığına yönelik araştırmaları sebebiyle, 2015-2018’de Queensland Üniversitesi tarafından Ayşe Bilge Selçuk’a Onursal Kıdemli Araştırmacı unvanı, 2009 yılında Prof. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Ödülü verildi. 

PROF. DR. İPEK GÜRKAYNAK, GÜRKAYNAK YURTTAŞLIK ENSTİTÜSÜ EŞBAŞKANI - "ÇOCUĞUN HAKLARI VE İLİKLERE İŞLEMİŞ “MIŞ GİBİ”LER"

1968’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. Fulbright Bursu ile gittiği Kansas Üniversitesi’nden sosyal psikolojide master ve doktora derecelerini aldı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı yaptı, A. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü gibi yönetim görevlerinde bulundu. Psikologlar Derneği, Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği kurucularındandır. Ulusal ve uluslararası çeşitli kurum ve kuruluşların, özellikle çocuklara ilişkin projelerinde, danışmanlık ve proje yöneticiliği yaptı. 1995’ten bu yana, disiplinlerarası bir ekiple, insan hakları ve yurttaşlık alanlarında, çocuklara/gençlere ve eğiticilere  kitap yazıyor ve öğretmenlere, eğiticilik yapan yetişkinlere eğitimler veriyor. 2000 yılında kendi isteğiyle emekli olan İpek Gürkaynak Biga’da yaşıyor ve eşi Prof. Dr. Mehmet R. Gürkaynak ile kurdukları Gürkaynak Yurttaşlık Enstitüsü’nde eşbaşkan olarak çalışıyor.

DR. ÖĞRETİM ÜYESİ GÜLÇİN KARADENİZ, MALTEPE ÜNİVERSİTESİ - "ÇOCUĞUN OYUN HAKKI"

Gazi Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi lisans, Maltepe Üniversitesi Psikoloji yüksek lisans mezunudur. Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi bölümünde yüksek lisans ve doktora derslerini tamamlamış olup, doktora programını Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlamıştır.
Mesleğe Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nda başlamış, VKV Koç Özel İlköğretim Okulu’nda devam etmiştir. Halen Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde görevlidir.
Çalışma Alanları; yaratıcı düşünce, okul öncesi dönemde sosyal gelişim, anne-baba çocuk yetiştirme tutumları, ebeveyn kabul veya reddi ve oyun.


ARAŞ. GÖR. DR. MEHTAP K. AKBAY, İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - "ÇOCUK DOSTU ŞEHİRLER VE ÇOCUK HAKLARI"

Lisansını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans ve doktorasını Lyon (Fransa)’da Uluslararası Hukuk alanında yaptı. Özellikle Uluslararası Çevre Hukuku ile ilgilenmekte olup, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde görev yapmaktadır.


ASLIHAN ERBEY, AVUKAT "SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK VE MAĞDUR ÇOCUĞUN HAKLARI, ÇANAKKALE'DE SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK VE MAĞDUR ÇOCUK İSTATİSTİKLERİ"
Konya/ Ereğli  doğumludur. İlk ve Orta öğretimini Konya’da,  Lise eğitimini ise Antalya Erünal Sosyal Bilimler Lisesinde tamamlamıştır. 2014 yılında Antalya Erünal Sosyal Bilimler Lisesinden, 2018  yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.
Yıldız Avukatlık Bürosunda stajını tamamlamıştır.  Çanakkale’de Av. Bülent Şarlan Hukuk Bürosu’nda avukat olarak mesleğini icra etmektedir. Orta seviye İngilizce, başlangıç seviyesinde Almanaca bilmektedir.
Kickboks, voleybol, masa tenisi, gibi çeşitli spor dallarıyla ilgilenmektedir.
İşaret dili ve görsel sanatlara ilişkin eğitimlere katılmış olup akrilik boya ile sürrealist çalışmalar ile ilgilenmektedir.
Türkiye Kızılay Vakfı, Lösev gibi birçok topluma yararlı vakıf ve derneğe üyeliği vardır. Çanakkale Barosu Çocuk Hakları Komisyonu ile Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonunda görev almaktadır.

Katıldığı eğitimler ve sahip olduğu sertifikalar
  • İşaret Dili  Eğitim Sertifikası
·    Resim Kursu Eğitim Sertifikası
·    CMK Uygulamaları Meslek İçi Eğitim Semineri
·    Farazi Dava Yarışması Katılım Belgesi
·    Kefalet Hukukunun Güncel Sorunarı ( Sempozyum )
·    İşçi – İşveren Uyuşmazlıklarında Zorunlu Arabuluculuk ( Sempozyum )
·    Tüketici Hukuku (Sempozyum)
·    İşverenlerin Ceza Muhakemesi Kanunu Kapsamında Cezai Sorumluluğu (Sempozyum)
·    İnşaat Hukukunda Yüklenicinin Sorumluluğu
·    Miras Hukuku ve Muris Muvazaası (Sempozyum)

AYŞEGÜL KANAL İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ/ÇOCUK ÇALIŞMALARI BİRİMİ - "SÖZ KÜÇÜĞÜN KUTU OYUNU"

2013 senesinden beri çeşitli sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak özellikle risk altındaki çocuklarla çalışmalar yapmıştır. 2016 yılında İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 2 sene boyunca mültecilerle saha ve koruma çalışmaları yürütmüş; 2018 itibariyle de İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nde “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Projesi”nde proje koordinatörü olarak çalışmaya başlamıştır. Çocuk hakları, çocuk koruma, risk altındaki çocuklarla çalışma ve ekoloji gibi konularında projelerde yer almıştır. İstanbul Üniversitesi klinik psikoloji yüksek lisans programına devam etmektedir. 

BÜŞRA AKSOY ERDENK, AVUKAT "SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK VE MAĞDUR ÇOCUĞUN HAKLARI, ÇANAKKALE'DE SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK VE MAĞDUR ÇOCUK İSTATİSTİKLERİ"

Çanakkale doğumludur. İlk, Orta öğretim ve Lise eğitimini Çanakkale'de tamamlamıştır. 2013 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Halen Anadolu Üniversitesi İktisat fakültesinde İktisat lisans eğitimi görmektedir.
2013 yılında İstanbul Karataş&Gültekin Avukatlık Bürosunda stajına başlamış, 2014-2016 yılları arasında Gültekin&Derviş hukuk bürosunda avukat olarak çalışmıştır. 2016 yılının Eylül ayından itibaren Çanakkale’de Av.Büşra Aksoy hukuk bürosu olarak hizmet vermeye devam etmektedir. İngilizce bilmektedir.
İlkokul yıllarından itibaren çeşitli kulüplerde lisanslı voleybol oynamıştır. Ayrıca tenis, masa tenisi, okçuluk, dalış gibi çeşitli spor dallarıyla ilgilenmektedir.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı  ve TEMA vakfı gibi bir çok topluma yararlı vakıf ve derneğe üyeliği vardır. Çanakkale Barosu Çocuk Hakları Komisyonu başkanlığı yapmaktadır.
Katıldığı eğitimler ve sahip olduğu sertifikalar
·         TBB Arabuluculuk Eğitim Sertifikası
·         Konkordato Komiserliği Eğitim Sertifikası
·         İş Davalarında Hesap Bilirkişiliği Eğitim Sertifikası
·         Uluslararası Koruma ve Mültecilere Yaklaşım Eğitimi Sertifikası
·         İstanbul Barosu Avukatlık Kanunu Çalışmaları
·         İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Çalışmaları
·         73. Uluslararası Kriminoloji Kursu
·         Türkiye- Kore Ceza Hukuku Sempozyumu
·         Anayasa Hukuku Çalıştayı 
·         “Suça Sürüklenen Çocuk ve Suç Mağduru Çocukları Koruma Modelleri Çalıştayı Katılım Belgesi 

·         İdare Hukuku Farazi Dava Çalışmaları

CEM DEMİRAYAK, İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ/ÇOCUK ÇALIŞMALARI BİRİMİ - "SÖZ KÜÇÜĞÜN KUTU OYUNU"

Lisans öğrenimini 2014 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk bölümünde tamamlayan Cem Demirayak, 2009 yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nde aktif olarak gönüllülük yapmış; 2017 yılından itibaren bu kurumun bünyesinde çalışmaya başlamıştır. Çocuklarla, üniversite öğrencileriyle ve çocuklarla profesyonel olarak çalışan yetişkinlerle; çocuk hakları, çocuk koruma, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekoloji, insan hakları ve çocuk katılımı temalarında gerçekleştirilen çeşitli projelerde koordinatör ve eğitmen olarak yer almıştır. 2018 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İnsan Hakları Hukuku Yüksek Lisans programına devam etmektedir.

F. SERKAN ACAR, YAPIMCI/YÖNETMEN - "BİR FİLMİN HİKAYESİNİN PEŞİNDE: TÜRKİYE'DE MÜLTECİ ÇOCUK OLMAK"

1975 yılında Artvin’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünde okurken bağımsız film dergisi Yeni Sinema’ya film eleştirisi yazmaya başladı. Okul mezuniyetinden sonra aktif olarak sinema ve televizyon sektöründe yönetmen yardımcısı ve yapım sorumlusu olarak çalıştı.
2007 yılında Kuzey Film’i kurdu. Yapımcılığını yaptığı  “Sonbahar” filmiş yurtiçi ve yurtdışında 50’den fazla ödül aldı. 2009 yılında Kadir Sözen ile ortak olarak  Filmfabrik Sinema ve Televizyon Yapım şirketini kurarak  tv dizileri ve sinema filmlerinde yapımcı ve ortak yapımcı olarak yer aldı. 2011 yılında Türkiye-Almanya ortak yapımı olan “Aşk ve Devrim” filmini çekti.Film Türkiye’de Adana,Ankara ve İzmirde ki ulusal festivallerden birçok ödül aldı. Ayrıca Karlovy Vary, Hindistan(Goa), Erbil  gibi uluslar arası festivallerde gösterildi. Aynı yıl Macaristan,Türkiye,Hollanda,İrlanda ortak yapımı olan “İsztambul” filminde ortak yapımcı olarak yer aldı. Acar 2013 yılında “Bizum Hoca” isimli mizah filmini yönetti. Film Türkiye ve Avrupa’da 150 bin seyirci yaptı. Adana Film Festivali ve World Cinema Festival’de (Filipinler) gösterildi. 2015 yılında TRT için “Yeni Hayat” isimli tv filminin  yönetmenliğini yaptı. 2015 yılında yapımcılığını yaptığı “Son Nefes” isimli belgesel dünya prömiyerini İF İstanbul Film Festivalinde yaptı. 2017 yılında Avşar Film’in yapımcılığında “Rüzgar” filmini yönetti.

Acar, 2013-2015 yılları arasında SE-YAP (Sinema Yapımcıları Meslek Birliği) denetleme kurul üyeliği yaptı. 214’ten beri Film Yönetmenleri Derneği yönetim kurulu üyesidir. 2016 yılında  Avrupa merkezli bir yapımcılar ağı olan Atelier Cinema du Europee (ACE)’e seçildi. 2018’den beri EFA (Avrupa Film Akademisi) üyesidir. Evlidir, Rüzgar Acar’ın babasıdır.


GÖZDE DURMUŞ, İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ/ÇOCUK ÇALIŞMALARI BİRİMİ - "SÖZ KÜÇÜĞÜN KUTU OYUNU"

2008 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nde (ÇOÇA) çalışmaktadır. Çocuk hakları eğitimi, çocuklar arasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, çocuk işçiliği ve çocuk katılımı gibi konuları ele alan çeşitli projelerde koordinatör, eğitmen ve araştırmacı olarak görev almıştır. Çocuklara yönelik ve çocuk hakları ile ilgili hazırlanan birçok yayın ve materyalin içerik geliştirme ve yazım ekibinde yer almıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Çocuk politikaları” ve “Sosyal sorumluluk” gibi konularda yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak dersler vermektedir. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programı mezunudur.

ÖZGE TIĞLI TAŞLI, KREATİF DİREKTÖR, BUMBUKU CREATIVES - "ÇOCUKLARLA BİR İLETİŞİM BİÇİMİ OLARAK GÖRSEL HİKAYE ANLATICILIĞI: ÇOCUK HAKLARINI GÖRSELLEŞTİRMEK"

1984 İzmir doğumluyum. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunuyum. Yüksek Lisansımı da yine ODTÜ’de Medya ve Kültürel Çalışmalar bölümünde yaptım. Aynı zamanda bu bölümde araştırma görevlisi olarak çalıştım. O yıllardan beri yaklaşık 15 yıldır özellikle insan hakları ve çocuk hakları alanlarında çalışan sivil toplum kuruluşlarının kampanyaları için yaratıcı konseptler üretip bunları illustrasyon, animasyon gibi araçlarla görselleştiriyorum. Son 3 yıldır da Amsterdam’daki şirketim Bumbuku Creatives’de takım arkadaşlarımla birlikte Uluslararası sivil toplum kuruluşları için aynı şekilde dijital ve görsel hikaye anlatıcılığı hizmeti veriyoruz. Özellikle doğrudan çocuklara yönelik içerik ürettiğimiz projelere ağırlık vermeye çalışıyoruz. Temel amacım Dünya’da iyi bir etki yaratmaya çalışan kurumların olabildiğince çok insana ulaşmasını sağlamak ve söyleyecek sözü olan iyi insanlara seslerinin daha yüksek duyulması için destek vermek. Atlas ve Alp adında iki çocuğum ve eşim Emrah’la birlikte Amsterdam’da yaşamaktayız.


ÖZLEM ÖZNUR GÖKBULUT - "HER YERDE HERKES İÇİN: NESNE TEMELLİ ÖĞRENME"

1992 yılında Gazi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliğinden mezun olmuş, 2005 yılında da Ankara Üniversitesi’nde Yaratıcı Drama Yüksek Lisans programını tamamladı.
Öğretmen ve yönetici olarak görev yaptığı Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar ile yönetim kurulu üyeliği, eğitmenlik ve gönüllülük yaptığı Çağdaş Drama Derneğinde edindiği deneyimlerini;  öğretmenlerle ve ebeveynlerle  “Çorabını Kap Gel” ve farklı atölyelerde paylaşmaya devam ediyor. Son zamanlarda eğitim danışmanlığını üstlendiği kurumlara iyi bir rehber olmaya çabalıyor.



PERİHAN KESKİN DEMİR - "ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİM HAKKI"

On Dokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesinden 2003 yılında mezun oldu. İstanbul Aydın üniversitesi Psikoloji yüksek lisansını tamamladı. Halen İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi lisans eğitimi görmektedir. 2003-2011 Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak dokuz yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonraki süreçte özel gereksinimli çocuklar ile çalışmalarına devam etti. Çember Aile ve Çocuk Rehberliği Derneğinde de çalışmalarını yürütmektedir.

SEÇKİN KAZAK BARDAKÇI, PSİKOLOG - "ÇOCUĞUN KİMLİK GELİŞİMİ Mİ, AİLE SIRRI MI? EVLAT EDİNİLEN ÇOCUĞUN HAKLARI"

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 2005 yılında mezun oldu.  Hacettepe Üniversitesi Kültürel Antropoloji Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesindeki iki projede saha araştırmacısı olarak çalıştı. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nde 2007-2011 yılları arasında psikolog olarak görev yaparken 0-6 yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı ve Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Programını yürüttü. İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli kadın sığınma evlerinde 2011-2017 yılları arasında çalıştı. Halen Çanakkale Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapmakta; aynı zamanda Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Programı’nda tez çalışmasını yürütmektedir. Türk Psikologlar Derneği, Çocukluk Bizde Kalsın Derneği ve Çember Aile ve Çocuk Rehberliği Derneği üyesidir.

SİBEL ÖZ, EDİTÖR/YAZAR - "BİR FİLMİN HİKAYESİNİN PEŞİNDE: TÜRKİYE'DE MÜLTECİ ÇOCUK OLMAK"

1973 yılında İstanbul Üsküdar’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü bitirdi. Yüksek lisans eğitimini, aynı üniversitenin Sinema bilim dalında tamamladı.
İlk baskısı 2006 (Agora Yayınevi), 2. baskısı 2019 yılında yapılan (Notabene Yayınevi) En Çok Seni Bekledim, ilk öykü kitabıdır. Bu kitabı, Serçeler Ölürse (Notabene Yayınevi, 2012) ve Yokuş Yukarı İstanbul (Notabene Yayınevi, 1. Baskı 2015, 2. baskı 2019) adlı öykü kitapları izlemiştir. Yazarın pek çok kitapta öykü ve yazıları bulunduğu gibi, Kıyıya Vuran Dalgalar (Notabene Yayınevi, 2012), Pabucu Yarım (Notabene Yayınevi, 2013) ve Korkma Kimse Yok (Notabene Yayınevi, 2014) adlı kolektif kitapların hazırlanmasına katkıda bulunmuştur. “Yeşilçam Yıldız Sisteminin Eleştirisi Bağlamında Bir Anti-Yıldız: Adile Naşit” ve “2000’lerden Sonra Arabesk” adlı kuramsal iki kitabı, 2019 sonbaharında yayınlanacaktır.
2013 yılından itibaren Notabene Yayınevi’nde edebiyat editörlüğü görevini sürdürmekte; halen çeşitli dergi ve basın mecralarında yazılar yazmakta ve sinema alanındaki kuramsal çalışmaların yanı sıra senaryo çalışmalarını da sürdürmektedir.
*Davetli konuklarımızın bilgisi ve oturum konu başlıkları gelişmelere göre güncellenecektir.

Yorumlar