10. Çocukluk Bizde Kalsın Çalıştayı Davetli Konukları


PROF. DR. F. ÇAĞLAYAN DİNÇER

1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. 1985-1990 yılları arasında özel bir okul öncesi eğitim kurumunda önce öğretmenlik ve daha sonra da eğitim uzmanlığı görevlerini yürüttü. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Programı’ndan Bilim Uzmanlığı derecesini, 1995 yılında yine aynı üniversiteden Doktora unvanını aldı.
1990 yılında Gazi Üniversitesi Mesleki Yaygın Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1995 yılında Yardımcı Doçent, 1999 yılında Doçent, 2006 yılında da Profesör oldu.
2000 yılından itibaren Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarına devam etti. Prof. Dr. F. Çağlayan Dinçer, Bölüm Başkan Yardımcılığı, Bölüm Başkanlığı, Fakülte Yönetim Kurulu üyeliği, Fakülte Kurulu üyeliğinin yanısıra 2003-2006 yılları arasında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini de üstlendi. 2012-2016 yılları arasında Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Okulları’nda Genel Koordinatör olarak görev yaptı. AB Projesi kapsamında 2012 yılında Erken Çocukluk Gelişimi ve Eğitimi Birimi’ni kurdu ve Birim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. 2009-2018 yılları arasında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı yapmıştır. Halen aynı bölümde öğretim üyesi olarak devam etmektedir.
Avrupa Birliği ve TÜBİTAK tarafından desteklenen ulusal ve uluslararası düzeylerdeki projelerde yürütücü olarak görev almanın yanı sıra birçok ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve konferansa katıldı. Çocuk gelişimi ve okul öncesi eğitim alanında yayınlanmış ulusal ve uluslararası düzeyde birçok yayını bulunan Prof. Dr. F. Çağlayan Dinçer, ailelere ve öğretmenlere yönelik seminerler, konferanslar da vermektedir.
Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Mezunları Derneği, Türkiye Okulöncesi Eğitimi Geliştirme Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Mezunları Derneği üyeliğinin yanısıra Çağdaş Drama Derneği’nin kurucu üyesidir.


DR. ÖZGE ÖZDEMİR

Boğaziçi Üniversitesi Felsefe bölümünden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Çeşitli devlet ve vakıf üniversitelerinde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. 2015 yılında Montclair State University / Institute for the Advancement of Philosophy for Children (IAPC) merkezinde Çocuklar İçin Felsefe Eğitmenliği programını tamamladı. Pek çok ülkede ilerlemeci öğretim yöntemleri arasında ilk sıralarda yer alan Çocuklar İçin Felsefe (P4C) yöntemini Türkiye’de bilinir kılma, araştırma ve uygulama çalışmalarıyla yaygınlaştırma amacıyla Little Thinkers Society’i kurdu. Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nde Çocuklar İçin Felsefe Eğitmen Eğitimi Uzmanlık Sertifikası programını yürütmekte, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak Eğitim Felsefesi dersi vermektedir. Eğitmenlik, eğitmen eğitimi, eğitim içeriği hazırlama konularında bilgi ve deneyim sahibidir. 2009 doğumlu Ferhan'ın annesidir.


AYLA ÇINAROĞLU

1939 yılında Ankara'da doğdu. 1961 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Grafik Sanatlar Bölümü'nü bitirdi, grafiker olarak çalıştı.
1972 yılından bu yana çocuklar için yazıyor ve kitaplarından bir bölümünü resimliyor.
Öykü ve şiirleri çeşitli çocuk dergilerinde yayımlandı, yurt içinde ve Hollanda için basılan Türkçe ders kitaplarında yer aldı. Yurt dışı çeşitli basın organlarında yazar ve çizer olarak tanıtımı yer aldı.
Pek çok okulda, çocuklara kitabı sevdirme ve okuma alışkanlığı kazandırma amaçlı söyleşi yaptı.
1990–93 yıllarında yurt içinde ve dışında sergilenen Güngör Dilmen'in Ben Anadolu  oyunu için giysi, çevre tasarımı ve uygulamalarını yaptı.
Oyunları Devlet Tiyatroları ve İstanbul Şehir Tiyatroları repertuvarlarına alındı.
Kuzguncuk Yerel Tiyatrosu'nda (1988), İzmir Devlet Tiyatrosu'nda (1993), Masal Gerçek Tiyatrosu'nda (1998), Ankara Devlet Tiyatrosu'nda (2004-2005) Erzurum Devlet Tiyatrosu'nda (2010) oyunları sahnelendi.


DOÇ. DR. SENEM KURTAR

Senem Kurtar (Doç.Dr.) Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü.
29.8.1978 Akhisar doğumlu Kurtar, 2001 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü'nden mezun olmuştur. Aynı fakülte ve bölümde 2002 yılında Araştırma Görevlisi olarak akademik kariyerine başlamıştır. 2004 yılında “Heidegger Felsefesi’nde Ölüm ve Doğruluk İlişkisi Üzerine Bir Deneme” adlı teziyle yüksek lisans derecesini almıştır. 2010 yılında “Yeni Düşünme Biçimi: Sanat Yapıtında Açımlanan Heidegger’in Şey Felsefesi” başlıklı doktora teziyle doktorasını tamamlayarak doktor unvanı almıştır. Kurtar’ın, Heidegger ve Poetik Düşünme adında bir kitabı, Yeni Bir An'ı Yaratmanın Sonsuz ve Eşsiz Tutkusu Olarak Hınç/Doğu Batı, Bilgi, Eğitim ve Sorgulamanın Açıklığında Modern Üniversiteleri (Yeniden) Düşünmek/Kilikya Felsefe Dergisi, Mysterium Tremendum Tanrıyla Karşılaşmak ya da Tanrıdan Önce "Kendi"yle Olmak/ Posseible Düşünme Dergisi, Bir Şehir Filozofu Olarak Henri Lefebvre ve Gündelik Yaşam Sanatı, İdealkent Kent Araştırmaları Dergisi, Büyük sorular Küçük Filozoflar Felsefeyle Çocukların Sonsuz Dostluğu, Felsefe Yazın Dergisi, Benjamin ve Flaneur Olarak Çocuk, Arkhe Logos Dergisi (basım aşamasında) gibi çeşitli dergilerde basılmış pek çok makalesi ve ulusal/uluslar arası kongre, sempozyum, panel ya da söyleşilerde sunulmuş bildirileri bulunmaktadır. Ayrıca Düşünme Krizinde Felsefeden Politikaya, Felsefe ve Devrim kitaplarının editörlüğünü ve kitap bölüm yazarlığını, Thomas Wartenberg'in Küçük Çocuklar İçin Büyük Fikirler kitabının çevirisini yapmıştır. Halen aynı fakülte ve bölümde öğretim üyesi olarak görevine devam etmekte olan Kurtar, 2014 yılından beri Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi birimine bağlı olarak Çocuklar İçin Felsefe program koordinatörü ve Çocuk Bilim Merkezi bilim kurulu üyesidir. Dört yıllık süreçte Soma'da maden göçüğü sonrasında sosyal sorumluluk ve dayanışma projesi kapsamında çocuklarla, sokakta çalışan çocuklarla, üstün yetenekli olarak nitelenen çocuklarla, köy okullarındaki çocuklarla ve daha pek çok çocukla etkinlikler yapmıştır.  Programın adı 2018 yılında çocuklar için felsefenin artık temel bir alan olması gerekçesiyle Düşünen Baykuşlar P4C olarak değiştirilmekle birlikte etkinliklerini yoğun olarak sürdürmeye, felsefeyi çocuklarla buluşturmaya devam etmektedir.  Kurtar, çocuklar için felsefe, çocukluk felsefesi, metafizik, ontoloji, çağdaş felsefe, zaman ve mekân felsefesi, varoluşçuluk gibi alanlarda çalışmalar yapmaktadır.


MEHMET BARIŞ ALBAYRAK

İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi ve Tübingen Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Felsefe okudu. Alman İdealizmi ve Romantik Dönem üzerine çalışmayı seviyor, çeviri ve editörlüğün dışında, alternatif eğitim tarihi ile ilgileniyor.



DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR KIZILHAN 

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı’nda Dr. Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır. 1994 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi, Eğitim Programları ve Öğretim Bölümü Lisans mezunudur. 2002 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalında “Coğrafya Öğretmenlerinin Problem Çözme Becerilerini Öğretim Etkinlikleri Yoluyla Kullanmaları ile İlgili Betimsel Bir Çalışma” adlı yüksek lisans tezini Prof. Dr. Fersun PAYKOÇ danışmanlığında tamamlamıştır. 2011 yılında Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı “Sınıf Atmosferinin Öğrenci Başarısına Etkisinin İncelenmesi” konulu doktora tezini Prof. Dr. Mehmet Ali KISAKÜREK Danışmanlığında tamamlanmıştır.
Eleştirel Pedagoji, Çocukluk ve Gençlikte Duyuşsal Öğrenme, Kültürel Antropoloji konularında çalışmaktadır. Eğitim Programları ve Öğretim Derneği ve Yeni Kuşak Köy Ensitüleri Derneği üyesidir. 

AYŞE MUSAL ÇIPA

Çocuklar/Topluluklar için Felsefe Rehberi Kolaylaştırıcısı
Ted Ankara Koleji ve Bilkent Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunu. Turizm sektöründen 1998 senesinde ayrılıp reklam sektörüne geçti. Kurum Kimliği ve Finansal Reklamcılık konularında uzman birçok uluslu ajans ile başlayan reklam hayatı, uzun yıllar irili ufaklı çok uluslu ajanslarda devam etti. Sektörden ayrıldığı en son pozisyon Ajans Başkan Yardımcılığı idi. Son yıllarda STKlar için gönüllü çalışmalar yapıyor, yetişkin atölye ve eğitimleri düzenliyor. Eğiticinin Eğitimi MEB onaylı sertifikasına sahip, Çocuklar için Felsefe 1. ve 2. seviye sertifikaları aldı. Koşan Kaplumbağa Anaokulu'nda ve 5. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienalinde P4C uzmanı olarak kolaylaştırıcılık yaptı, düzenli olarak yetişkinler ve çocuklar için Felsefe Çemberi düzenliyor. Soran, sorgulayan, soruşturan topluluklar oluşması için çalışıyor.


SEVİNÇ KOÇAK

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü mezunu. 1992 yılından bu yana çocuklarla yaratıcı drama, yaratıcı yararlık, dans, ritim ve tiyatro çalışmaları yapıyor. Ebeveyn kaybı yaşamış ve savaş travması görmüş çocuklarla psiko drama destekli yaratıcı drama çalışmaları yapıyor. Çocuklara dikte edilen toplumsal cinsiyet rolleri üzerine çalışıyor.
Notabene Yayınevi’nin çocuklar için hazırladığı “Anti Prensesler ve Anti Kahramanlar” serisinin editörlüğünü yapıyor. İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu üyesi.
BirGün ve Gündem gazetelerine, Yeni E Dergisi’ne, Kör Kâtip, Haber Fabrikası ve Fraksiyon internet sitelerine, çocuk edebiyatı, edebiyat eleştirisi ve kültür sanat alanında yazılar yazdı. 2009-2013 yılları arasında Atılım Üniversitesi’nde; Yaratıcı Drama, Oyun Analizi ve Tiyatro Tarihi dersleri verdi. 
2014 – 2016 yılları arasında Halkbank Kültür Sanat sayfasının Ankara sergileri değerlendirme yazılarını yazdı. Devlet Tiyatrosu oyunlarında dans çalıştırıcısı, koreograf asistanı, oyuncu olarak görev aldı.
Yurt içi ve yurt dışında alana dair çok sayıda workshop ve çalıştaya katıldı, atölyeler düzenledi.


ÖĞR. GÖR. SEVTAP AÇIKGÖZ

2005 yılında Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği alanından mezun oldu. İngiltere’ de Stanton School of London da dil eğitimini tamamladığı sırada Papillon Montessori Anaokulunda Deneyim Kazandı. Türkiye’ ye geri döndükten sonra özel kurumlarda beş yıl anaokulu öğretmenliği yaptı. Bu sırada İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. California Berkley Üniversitesi Lawrance Hall of Science’da GEMS eğitimi aldı. Doktora eğitiminde tez aşamasındadır…

Üstün Dökmen Yaşam Boyu Gelişim Akademisinde eğitim koordinatörlüğü yaptı. Nisan Psikolojik Danışmanlık merkezinde Oyun Terapisi ve Fillial Terapi eğitimlerini aldı. Bahçeşehir SBK Çocuk ve Aile Danışmanlık Merkezinde Oyun terapisi ve Fillial terapi çalışmaları yaptı. Ebeveynlere davranış problemleri, okula uyum, kural koyma, kardeş kıskançlığı, ölüm, boşanma gibi yas durumlarında destek çalışmalarında bulundu. Halen Yeni Yüzyıl Üniversitesinde Çocuk Gelişimi bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar